Onze houten vloeren zijn 100% geschikt om te gebruiken op vloerverwarming

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat een houten vloer prima samen met vloerverwarming, mits aan een aantal spelregels wordt voldaan. Zo zijn vast verlijmde vloeren ideaal om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming, is de dikte van de vloer belangrijk en vooral ook de houtsoort.

Eiken is in Nederland verreweg het populairst en deze houtsoort is perfect geschikt voor toepassing op vloerverwarming, maar ook vloerkoeling. Meer gevoelige houtsoorten zoals bijvoorbeeld beuken, maple en Jatoba zijn niet aan te raden.

De dikte van de houten vloer is zoals gezegd belangrijk; we praten dan over warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand hoe hoger het rendement. De warmteweerstand voor de vloer mag maximaal 0,13 (m2K/W) zijn. De warmteweerstand is dus lager als het hout dunner is. Er zijn meerdere typen vloerverwarming.

Zo onderscheiden we natte ( conventionele vloerverwarming ), droogbouw systemen met waterleidingen, ingefreesde droogbouwsystemen, infrarood systemen en tot slot de elektrische vloerverwarming. De echte parketspeciaalzaken kunnen je alles vertellen over de voor jouw situatie best passende oplossing.

Naast het kiezen van het juiste vloerverwarmingsysteem is nog één ding heel erg belangrijk en helaas wordt dit nogal eens vergeten of als minder belangrijk afgedaan: de relatieve luchtvochtigheid in de woning. Deze is van cruciaal belang; hout is immers een hygroscopisch materiaal wat krimpt en uitzet als gevolg van veranderende omstandigheden.

Belangrijk is om de relatieve luchtvochtigheid gedurende het hele jaar tussen de 50 en 60% te houden. Dit is niet alleen beter voor de vloer maar ook voor uzelf. Een gezond binnenklimaat is dus erg belangrijk. De aanschaf van een hygrometer in combinatie met een luchtbevochtiger is dan ook een must.

Nieuwe woningen worden tegenwoordig steeds vaker opgeleverd met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling. Houten vloeren die op vloerverwarming gelegd kunnen worden gaan ook prima samen met vloerkoeling, maar het is dan wel belangrijk dat een condensbewaking aanwezig is.

Twijfel je of je bij een echte expert bent? Kijk dan of deze is aangesloten bij het platform www.vloerverwarmingenparket.nl of neem contact met ons op!